”Nu susținem apelurile pentru un încetare imediată a focului”, a declarat vineri deputy U.S. Ambassador la ONU, Robert Wood, în New York. “Acest lucru ar pune doar semințele pentru următorul război, deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă, să vadă o soluție cu două state.”
Condamnarea veto-ului din partea grupurilor pentru drepturile omului și ONG-urilor a fost promptă. Human Rights Watch a declarat vineri că “[prin] continuarea furnizării de arme și acoperire diplomatică Israelului în timp ce comite atrocități, inclusiv pedepsirea colectivă a populației civile palestiniene din Gaza, SUA riskau complicitatea în crime de război.”
Deși SUA folosește în mod regulat puterea sa de veto pentru a bloca rezoluțiile critice la adresa Israelului și a acțiunilor guvernului israelian față de palestinieni, veto-ul de vineri vine pe fondul creșterii vocea comunității internaționale îngrijorată de operațiunile militare ale Israelului în Gaza. De când Hamas a montat un atac-surpriză mortal asupra Israelului pe 7 octombrie, SUA a fost cel mai înverșunat aliat al Israelului în încercarea sa de a înlătura Hamas din Fâșia Gaza, chiar și în condițiile în care numărul victimelor civile a crescut.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a afirmat că raidurile aeriene și operațiunile israeliene au ucis 17.000 de palestinieni. Milioane de oameni sunt și mai mult dislocați.
Conflictul a devenit una dintre cele mai mari provocări de politică externă pentru administrația Biden, testându-i sprijinul la nivel intern printre votanții musulmani și arabi-americani și complicând eforturile sale în Orientul Mijlociu de a consolida relațiile cu aliații cheie și de a favoriza normalizarea continuă a relațiilor diplomatice între lumea arabă și Israelul.
Sursa: https://www.politico.com/news/2023/12/08/us-vetoes-un-israel-ceasefire-resolution-00130911?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication