Ultimele Titluri:

LIVETEXT | „Lupte Grele” în Fâșia Gaza. Șeful Armatei Israeliene Afirmă Că Sistemul Hamas începe „să Se Dezintegreze”, Iar Netanyahu Promite Că „războiul Justificat” Va Continua

LIVETEXT | „Lupte Grele” în Fâșia Gaza. Șeful Armatei Israeliene Afirmă Că Sistemul Hamas începe „să Se Dezintegreze”, Iar Netanyahu Promite Că „războiul Justificat” Va Continua


09 dec. – Acum 8 ore

09-12-2023

SUA au aprobat vânzarea de urgență către Israel a 14.000 de obuze de tanc, într-o tranzacție de 106 milioane de dolari

Administrația Biden a aprobat vânzarea de urgență către Israel a aproape 14.000 de obuze pentru tancuri, în valoare de peste 106 milioane de dolari, în contextul în care Israelul își intensifică operațiunile militare în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit The Associated Press (AP).

Departamentul de Stat precizează că a notificat Congresul cu privire la această vânzare vineri seara târziu, după ce secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că „există o urgență care necesită vânzarea imediată” a munițiilor în interesul securității naționale a SUA.

„Urgența” înseamnă că achiziția va ocoli cerința de revizuire din partea Congresului SUA în ceea ce privește vânzările militare către alte țări. Astfel de demersuri sunt rare, dar nu fără precedent, atunci când administrația de la Washington consideră că este vorba despre o livrare urgentă de arme, care să nu mai aștepte aprobarea Congresului.

„Statele Unite sunt angajate față de securitatea Israelului și este vital pentru interesele naționale ale SUA să ajute Israelul să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită”, afirmă Departamentul de Stat, într-un comunicat. „Israelul va folosi această capacitate sporită ca mijloc de descurajare a amenințărilor regionale și pentru a-și consolida apărarea internă”, a mai transmis instituția condusă de Antony Blinken.

„Colaps economic în plin război cu Rusia”. Îngrijorări în Ucraina legate de posibila blocare a ajutoarelor financiare din partea SUA și UE

Recomandări

„Colaps economic în plin război cu Rusia”. Îngrijorări în Ucraina legate de posibila blocare a ajutoarelor financiare din partea SUA și UE

Vânzarea are o valoare de 106,5 milioane de dolari și include 13.981 de obuze antitanc multi-funcționale de 120 mm, precum și asistență, inginerie și logistică din partea SUA.

09 dec. – Acum 8 ore

09-12-2023

Peste 100 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns sâmbătă în Gaza, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a anunțat că echipele sale au primit sâmbătă 100 de camioane cu ajutoare umanitare care au trecut prin punctul de trecere de la Rafah, dintre Egipt și Gaza, relatează CNN.

Camioanele conțin alimente, apă, ajutoare de urgență, provizii medicale și medicamente, a precizat organizația. În total, 3.499 de camioane au fost primite începând din 21 octombrie, a adăugat Societatea Semilunii Roșii Palestiniene.

Înainte de asaltul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, aproximativ 455 de camioane cu ajutoare umanitare traversau zilnic zona, potrivit ONU.

09 dec. – Acum 8 ore

09-12-2023

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fugit din nordul Fâșiei Gaza, ascunzându-se într-un convoi umanitar, și s-ar afla acum în Khan Younis

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fugit din nordul Fâșiei Gaza la începutul luptelor, ascunzându-se într-un convoi umanitar care se îndrepta spre sud, relatează postul public de televiziune Kan, citând un oficial israelian familiarizat cu detaliile, potrivit The Times of Israel.

Zeci de conturi false laudă rezultatele PISA la postarea pe Facebook a Ligiei Deca. Explicațiile ministrei: „Nu au fost folosite strategii lipsite de etică”

Recomandări

Zeci de conturi false laudă rezultatele PISA la postarea pe Facebook a Ligiei Deca. Explicațiile ministrei: „Nu au fost folosite strategii lipsite de etică”

Sinwar a scăpat din orașul Gaza și s-a îndreptat spre orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, într-un vehicul care a oferit „acoperire umanitară”, precizează postul public de televiziune, adăugând că detalii precise despre vehicul nu pot fi publicate în acest moment.

Relatarea mai afirmă că, potrivit evaluării Israelului, Sinwar se află încă în orașul Khan Younis sau, mai degrabă, într-unul dintre tunelurile care trec pe sub acesta.

09 dec. – Acum 8 ore

09-12-2023

Confruntări puternice raportate între Hamas și armata israeliană în mai multe zone din Gaza

Confruntările dintre armata israeliană și Hamas au continuat sâmbătă în mai multe părți ale Fâșiei Gaza, relatează CNN.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunțat sâmbătă că luptătorii săi sunt „angajați în lupte aprige de la distanță zero cu forțele de ocupație la vest de tabăra Jabalia”, în nordul Fâșiei Gaza. De asemenea, brigăzile au afirmat că au loc confruntări și în Zaytoun, care se află tot în nordul Gaza.

Orașul Jabalia a cunoscut mai multe zile de lupte violente, la care s-au adăugat bombardamente aeriene israeliene.

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că Batalionul 931 a primit informații despre militanții Hamas care ocupau clădiri din zonă.

Temperaturi mai ridicate la munte decât în București, anunță ANM. Cum se explică fenomenul de inversiune termică

Recomandări

Temperaturi mai ridicate la munte decât în București, anunță ANM. Cum se explică fenomenul de inversiune termică

„În consecință, trupele au lansat un atac țintit asupra acelor structuri”, a precizat armata israeliană (IDF).

IDF a publicat o înregistrare video, geolocalizată de CNN, care arată soldații trăgând de pe alei. Armata a precizat că Hamas „a pregătit o ambuscadă în aceeași zonă”.

IDF a precizat că Divizia 98 a continuat să lupte cu Hamas în orașul Khan Younis, în sud, cu sprijinul forțelor aeriene. Armata a precizat că un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea unei moschei în timp ce trupele Batalionului 12 al Brigăzii de Infanterie Golani efectuau un raid.

De asemenea, IDF a raportat multiple operațiuni ale altor unități în sudul Fâșiei Gaza, inclusiv un asalt asupra unui centru de comandă al Hamas și a unor puțuri de tunel.

CNN notează nu poate verifica în mod independent detaliile operațiunilor raportate de ambele părți.

09 dec. – Acum 9 ore

09-12-2023

Directorul organizației Salvați Copiii afirmă că „nu există niciun loc sigur” în Gaza pentru civili

Directorul organizației Salvați Copiii din Gaza a declarat, pentru Sky News, că nu există „niciun loc sigur” pentru civili în interiorul enclavei palestiniene.

Jason Lee a fost întrebat despre necesitatea unei încetări a focului, după ce Statele Unite și-au exprimat dreptul de veto față de rezoluția Națiunilor Unite care susținea o astfel de măsură.

„Nu există niciun loc sigur” în Gaza, a spus el.

„Locațiile în care forțele de securitate israeliene le cer civililor să se mute nu îi pot găzdui”, a adăugat Lee.

Israelul a fost acuzat că nu a permis ca zonele de evacuare să fie aprovizionate corespunzător cu ajutoare umanitare și că a ales locații nepotrivite pentru a găzdui numărul mare de civili care fug din calea războiului.

09 dec. – Acum 9 ore

09-12-2023

Israelul a ucis peste 7.000 de teroriști și nu există un termen limită pentru încheierea războiului din Gaza, afirmă consilierul pentru securitate națională

Consilierul israelian pe probleme de securitate națională Tzachi Hanegbi afirmă într-un lung interviu televizat că este imposibil de spus cât va mai dura războiul în derulare împotriva grupării islamiste Hamas din Gaza și că s-ar putea să nu fie posibil nici măcar să îl măsurăm „în luni”, scrie The Times.

„Americanii nu au stabilit niciun termen limită” pentru încheierea operațiunii din Gaza, a declarat Hanegbi pentru postul israelian de știri Canal 12. „Ieri au negat că au stabilit un termen limită. Ei înțeleg că nu pot spune IDF de cât timp are nevoie pentru a-și atinge obiectivele… Ei împărtășesc obiectivele de returnare a ostaticilor, care este o campanie pentru care nu se poate stabili o dată, și de distrugere a Hamas. Prin urmare, evaluarea că durata războiului nu poate fi măsurată în săptămâni este corectă și nu sunt sigur că poate fi măsurată în luni”, a spus el.

Hanegbi a precizat că el crede că liderul Hamas, Yahya Sinwar, va dori ca Hamas să lupte până la capăt, „dar dacă îl ucidem, și acesta este planul, este posibil ca liderii care îi vor succeda să înțeleagă că, pentru a evita soarta lui, Hamas va trebui să părăsească Gaza, înfrântă.” El a arătat că, prin urmare, uciderea lui Sinwar ar putea fi un pas cheie către ambele obiective de război – distrugerea Hamas în Gaza și returnarea ostaticilor.

El a mai spus că cel puțin 7.000 de teroriști au fost uciși până acum în timpul războiului. Nu este clar dacă această cifră îi include pe cei cel puțin 1.000 de morți în interiorul Israelului imediat după asaltul din 7 octombrie.

Hanegbi a mai afirmat că IDF se află acum foarte aproape de centrele de comandă ale Hamas din Jabalia și Shejaiya, două centre-cheie din nordul Fâșiei Gaza ale grupării islamiste.

El a adăugat că eforturile IDF pentru salvarea ostaticilor prezintă un risc incredibil de ridicat „deoarece răpitorii lor așteaptă cu degetele pe trăgaci” . Așa au fost răniți ieri doi soldați ai armatei israeliene în timpul unei operațiuni de salvare, a precizat el; doi teroriști au fost eliminați și s-a dovedit că nu existau ostatici acolo.

„Presiunea militară ar putea produce o altă oprire a luptelor” și eliberarea altor ostatici, a mai afirmat consilierul.

09 dec. – Acum 9 ore

09-12-2023

Armata israeliană susține că Hamas l-a ucis pe ostaticul Sahar Baruch în captivitate

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat sâmbătă că ostaticul Sahar Baruch, un civil în vârstă de 25 de ani, a cărei moarte a fost confirmată în weekend, a fost ucis de Hamas în captivitate în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

„Reprezentanții IDF au informat familia civilului ucis, regretatul Sahar Baruch, care a fost răpit pe 7 octombrie. Sahar a fost ucis de gruparea teroristă Hamas. Încă verificăm și investigăm detaliile privind locul în care a fost ucis”, a afirmat Hagari.

Anterior, brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au publicat o înregistrare video despre care afirmă că arată urmările unei operațiuni israeliene eșuate de eliberare a ostaticului Sahar Baruch.

Hamas a precizat că ostaticul a fost ucis în timpul confruntării.

09 dec. – Acum 9 ore

09-12-2023

Forțele israeliene au capturat „Piața Palestinei” din Fâșia Gaza, unde Hamas a eliberat câțiva ostatici în timpul armistițiului

Trupele israeliene (IDF) au capturat în cursul acestei săptămâni „Piața Palestinei” din Fâșia Gaza, unde Hamas a eliberat câțiva ostatici israelieni în timpul armistițiului temporar, scrie The Times of Israel.

În ultimele zile, armata israeliană a dus mai multe instituții media în zonă, iar noi imagini apărute în această seară arată un steag israelian fluturând în centrul pieței.

Un alt clip video publicat online ieri arată trupele israeliene aprinzând în piață lumânări cu ocazia sărbătorii Hanuka.

09 dec. – Acum 10 ore

09-12-2023

Armata israeliană publică noi imagini video cu trupele sale luptându-se cu militanți înarmați ai Hamas într-o casă din orașul Jabalia, doi dintre aceștia fiind uciși

Imagini publicate de armata israeliană (IDF) arată trupele din unitatea de elită Yahalom a Corpului de geniu care se luptă cu militanți ai Hamas într-o casă din orașul Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

IDF afirmă că forțele Yahalom au primit informații despre agenți Hamas din zonă care plănuiau să atace trupele. Armata spune că forțele sale au pornit să atace locațiile Hamas și au identificat mișcări suspecte într-una dintre clădiri.

Înregistrarea video arată cum trupele israeliene deschid focul și aruncă grenade în clădire. Soldații au intrat apoi în casă și au ucis doi luptători înarmați ai Hamas.

Finalul înregistrării îi arată pe cei doi bărbați înarmați morți, imaginile fiind blurate.

Vă avertizăm, urmează imagini cu un puternic impact emoțional:

09 dec. – Acum 10 ore

09-12-2023

Noi imagini din nordul Gaza arată bărbați dezbrăcați aproape complet care se predau armatei israeliene

Imagini video suprinse în nordul Fâșiei Gaza, „scurse” în timpul zilei de sâmbătă, 9 decembrie, arată un presupus militant al grupării islamiste Hamas care pune încet o pușcă de asalt pe pământ, în timp ce zeci de bărbați palestinieni se predau trupelor armatei israeliene (IDF), scrie The Times of Israel.

Toți bărbații din imagini sunt văzuți aproape complet dezbrăcați, având pe ei doar lenjerie intimă.

Mai multe detalii: Noi imagini din Fâșia Gaza cu bărbați dezbrăcați aproape complet care se predau armatei israeliene | VIDEO

09 dec. – Acum 10 ore

09-12-2023

„Războiul justificat” al Israelului pentru eliminarea Hamas va continua, afirmă Netanyahu, lăudând SUA pentru blocarea rezoluției de la ONU care cerea încetarea focului

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a publicat un comunicat în care își exprimă aprecierea pentru vetoul pe care Statele Unite l-au exprimat vineri împotriva rezoluției de la Consiliul de Securitate al ONU care îndemna la o încetare a focului în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Salutând poziția SUA ca fiind „corectă”, Netanyahu afirmă că „și alte țări trebuie să înțeleagă că este imposibil să susțină eliminarea Hamas pe de o parte, iar pe de altă parte să ceară oprirea războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”.

Prin urmare, a mai afirmat premierul, „Israelul va continua războiul nostru justificat, care vizează eliminarea Hamas și atingerea celorlalte obiective de război pe care le-am stabilit”.

09 dec. – Acum 10 ore

09-12-2023

Șeful armatei israeliene: Sistemul de guvernare al Hamas din Gaza începe să se dezintegreze, teroriștii se predau

Vorbind la o ceremonie de aprindere a lumânărilor cu ocazia sărbătorii Hanuka, în sudul țării, alături de trupele Brigăzii Nahal, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a afirmat că armata începe să vadă prăbușirea sistemului de guvernare al Hamas în Fâșia Gaza.

„Vedem teroriști care se predau, un semn al dezintegrării sistemului, un semn că trebuie să insistăm mai mult”, le-a spus el soldaților israelieni, potrivit The Times of Israel.

09 dec. – Acum 11 ore

09-12-2023

Armata israeliană anunță moartea a încă 5 soldați. Bilanțul pierderilor israeline în timpul ofensivei din Gaza a ajuns la 97

Armata israeliană (IDF) anunță moartea a cinci soldați, dintre care unul a decedat în urma rănilor suferite pe 7 octombrie, iar alți patru au fost uciși în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza din acest weekend, scrie The Times of Israel.

Astfel, bilanțul soldaților uciși în timpul ofensivei terestre împotriva Hamas a crescut la 97.

Printre noile decese se numără nepotul fostului șef al Statului Major al IDF, Gadi Eisenkot (actual ministru observator în cabinetului israelian de război), care și-a pierdut și fiul în luptele din Gaza în urmă cu câteva zile.

09 dec. – Acum 11 ore

09-12-2023

Rebelii Houthi anunță că vor încerca să oprească toate navele din Marea Roșie care merg spre Israel

Un purtător de cuvânt al grupării Houthi din Yemen a anunțat că miliția va aplica o interdicție asupra tuturor navelor care încearcă să călătorească spre Israel, relatează Sky News.

El a avertizat companiile de transport maritim să reconsidere „cooperarea” cu Israelul și că, dacă Fâșia Gaza nu primește ajutor umanitar, atunci toate navele vor fi vizate de grup.

„Dacă Gaza nu primește alimentele și medicamentele de care are nevoie, toate navele din Marea Roșie care au ca destinație porturile israeliene, indiferent de naționalitatea lor, vor deveni o țintă pentru forțele noastre armate”, a declarat Yahya Saree, anunțând interdicția de trecere a tuturor navelor care se îndreaptă spre Israel.

Milițiile Houthi au capturat luna trecută o navă de marfă în Marea Roșie.

Gruparea Houthi face parte dintr-o alianță regională aliniată cu Iranul, din care mai fac parte organizația islamistă palestiniană Hamas și gruparea șiită Hezbollah din Liban.

Rebelii Houthi guvernează zone întinse din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, aflată la peste o mie de kilometri de Israel.

Gruparea yemenită acuză Israelul pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu, afirmând că „cercul de conflicte” din regiune a fost determinat de „crimele sale continue”.

09 dec. – Acum 11 ore

09-12-2023

Armata americană va vinde Israelului obuze pentru tancuri în valoare de 100 de milioane de dolari, după ce SUA s-au opus la ONU încetării focului în Gaza

Armata americană va vinde Israelului obuze de tancuri în valoare de 106,5 milioane de dolari, după ce administrația Biden și-a folosit autoritatea de urgență, a anunțat Pentagonul, potrivit Sky News.

Acest lucru înseamnă că aproximativ 14.000 de obuze de tanc vor fi vândute Israelului direct, fără a fi analizate de Congresul SUA.

Vânzarea va fi din inventarul armatei și va consta în obuze de tancuri antitanc M830A1 de 120 mm, cu explozibil foarte puternic și multifuncționale, alături de cartușe de tanc cu trasor și echipamente aferente, a precizat Pentagonul, într-un comunicat.

Decizia vine după ce SUA au pus veto la rezoluțiea Națiunilor Unite care cerea o încetare imediată a focului în Gaza – în ciuda faptului că propunerea a fost susținută de aproape toți membrii Consiliului de Securitate.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea rezoluției. Statele Unite au fost singura țară care a blocat-o, iar Marea Britanie s-a abținut.

09 dec. – Acum 12 ore

09-12-2023

Aproape 18.000 de palestinieni uciși de la începutul războiului, anunță Ministerul Sănătății din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că aproape 18.000 de palestinieni au fost uciși după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, în urma asaltului din 7 octombrie, relatează Sky News.

Ministerul a precizat că 17.700 de oameni au murit și alți 48.780 au fost răniți în urma atacurilor aeriene israeliene și a operațiunilor terestre ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) efectuate în interiorul enclavei palestiniene.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a mai anunțat că133 de persoane ucise, în total, în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore. Alte 160 de persoane rănite au ajuns la spitalul al-Aqsa şi alți 99 de răniți la spitalul Nasser.

Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent, notează Sky News, iar oficialii israelieni au declarat în mod constant că ei cred că această cifră este mult mai mică, susținând că Hamas umflă estimările ministerului.

09 dec. – Acum 12 ore

09-12-2023

Armata israeliană anunță că trupele sale au atacat moscheea Khan Younis folosită ca bază Hamas și că au efectuat bombardamente asupra tunelurilor

Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat sâmbătă că Divizia 98 continuă să lupte împotriva Hamas în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, iar forțele aeriene (IAF) au efectuat bombardamente asupra siturilor grupării islamiste, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, trupele Batalionului 12 al Brigăzii de Infanterie Golani au efectuat un raid într-o moschee din zona Khan Younis, unde se aflau agenți Hamas.

Armata israeliană afirmă că un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea forțelor sale, iar trupele au dirijat un elicopter de atac pentru a-i ataca pe agenții Hamas aflați pe acoperișul moscheii, pe mai mulți militanți care au ieșit dintr-un tunel și pe mai mulți luptători înarmați identificați în zonă.

Ulterior, un avion de vânătoare al IAF a distrus moscheea și infrastructura tunelului de sub ea, precizează IDF.

Între timp, unitatea de elită Maglan a identificat trei agenți Hamas care ieșeau dintr-un puț de tunel în centrul orașului Khan Younis și care au tras cu lansatoare de grenade (RPG-uri) asupra trupelor israeliene, mai susține IDF. Armata adaugă că trupele sale au ripostat la tiruri, ucigându-i pe trăgători.

Trupele Maglan au dirijat, de asemenea, atacuri cu drone asupra altor agenți Hamas și asupra puțurilor de tunel din zonă, potrivit IDF.

IDF mai spune că unitatea de elită Duvdevan a localizat o cameră de comandă a Hamas, care era folosită de agenți pentru a surprinde trupele israeliene în ambuscadă. Soldații Duvdevan au efectuat un asalt asupra clădirii, împreună cu un avion de luptă al IAF care a efectuat atacuri asupra unei alte celule Hamas din zonă.

De asemenea, IDF afirmă că trupele Brigăzii de infanterie Givati au ucis mai mulți agenți Hamas și au localizat numeroase puțuri de tunel în sudul Fâșiei Gaza. Armata spune că forțele sale au distrus infrastructura Hamas și au dirijat bombardamente aeriene asupra ascunzătorilor folosite de militanții Hamas.

09 dec. – Acum 12 ore

09-12-2023

Un avion a aterizat pe aeroportul Ben Gurion din Israel în mijlocul atacurilor cu rachete lansate din Gaza

Aterizarea unui avion de pasageri pe aeroportul principal din Israel, în afara Tel Avivului, pe fondul tirurilor intense de rachete lansate din Fâșia Gaza asupra oraşului, a provocat sâmbătă o mare agitaţie, scrie agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

Televiziunea israeliană a difuzat o înregistrare video cu aeronava apropiindu-se de aeroportul Ben Gurion vineri seară, în timp ce puternicul sistem de apărare antiaeriană Iron Dome („Domul de fier”) al ţării dobora rachetele de pe cerul nopţii.

Mai multe detalii: Un avion aterizează pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv în mijlocul unui val de rachete lansat din Fâșia Gaza | VIDEO

09 dec. – Acum 12 ore

09-12-2023

Hamas a întins o ambuscadă trupelor israeliene în tabăra de refugiați Jabalia din Gaza

Atât Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), cât și aripa militară a Hamas au făcut precizări cu privire la o ambuscadă și luptele violente care se dau în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, relatează Sky News.

În timp ce operațiunile israeliene din Gaza s-au extins în sudul enclavei, luptele dintre militanții Hamas și trupele IDF au continuat în nordul enclavei palestiniene.

Luptătorii Hamas „au întins o ambuscadă în aceeași zonă (în care se aflau trupele IDF în tabără, n.r.), pregătindu-se să atace forțele noastre în timp ce treceau prin ruta centrală de trafic”, a transmis IDF.

„Forțele au flancat inamicul prin una dintre alei, surprinzându-i și trăgând asupra teroriștilor”, menționează IDF.

Armata israeliană a precizat, fără a oferi alte detalii, că a urmat un schimb de focuri, care s-a încheiat doar atunci când luptătorii Hamas au fost „eliminați”.

Brigăzile Al Qassam, aripa militară a Hamas, a afirmat pe rețelele sale de socializare că „din această dimineață, mujahedinii noștri duc lupte aprige de la distanță zero cu forțele inamice care pătrund la vest de tabăra Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza”.

Nu este clar câte victime a înregistrat fiecare parte în luptele de acolo.

IDF a distribuit inclusiv o înregistrare video, care arată trupele israeliene luptându-se cu militanții Hamas în interiorul taberei (detalii în postarea noastră de la ora 17.46)

09 dec. – Acum 12 ore

09-12-2023

Armata israeliană anunță că a bombardat centrul de comandă al Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană (IDF) a afirmat că a lovit un centru de comandă al grupării șiite Hezbollah din sudul Libanului, ca ripostă la tirurile de rachete lansate sâmbătă asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.

Cu puțin timp în urmă, mai multe rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului.

IDF a precizat că răspunde cu bombardamente de artilerie spre zonele de unde au fost lansate rachetele.

09 dec. – Acum 13 ore

09-12-2023

Armata israelienă publică imagini cu luptele violente împotriva militanților Hamas care se dau în orașul Jabalia din nordul Fâșiei Gaza

Imagini difuzate sâmbătă de către armata israeliană (IDF) arată trupele Batalionului 931 al Brigăzii de Infanterie Nahal luptându-se cu militanții grupării islamiste Hamas pe străzile din orașul Jabalia, situat în nordul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului spun că au primit informații potrivit cărora mai mulți membri ai Hamas, înarmați, se ascund în clădirile din apropiere și au condus un asalt asupra acestora.

Mai multe detalii: Lupte crâncene pe străzile din orașul Jabalia din Fâșia Gaza. Momentul când trupele israeliene conduc un asalt asupra unor militanți Hamas înarmați | VIDEO

09 dec. – Acum 13 ore

09-12-2023

Un spital din sudul Fâșiei Gaza afirmă că a pierdut controlul asupra operațiilor din cauza numărului mare de răniți care sosesc

Un spital din sudul Fâșiei Gaza a anunțat sâmbătă că a pierdut controlul asupra intervențiilor chirurghicale din cauza numărului mare de răniți care sosesc la unitate, relatează Sky News.

Directorul general al Complexului Medical Nasser, Dr. Atef Al-Hout, a precizat că există multe cazuri care așteaptă de zile întregi să fie operate.

„Am pierdut controlul în fața numărului mare de infecții din complex”, a spus el.

09 dec. – Acum 13 ore

09-12-2023

Șeful ONU: 85% din populația din Gaza a fost forțată să își părăsească locuințele

Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, peste 60% din locuințele din Fâșia Gaza ar fi fost distruse sau avariate, iar 85% din populație a fost forțată să își părăsească locuințele, scrie The Guardian.

09 dec. – Acum 13 ore

09-12-2023

Armata israeliană lansează un nou apel către civili să părăsească zonele din orașul Khan Younis, unde luptele fac ravagii

Pe fondul luptelor violente din orașul Khan Younis și din jurul acestuia, în sudul Fâșiei Gaza, forțele de apărare israeliene au lansat ceea ce numesc „un apel urgent” pentru ca civilii să părăsească o mare parte din zonă, relatează CNN.

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, Avichay Avraee, a lansat „un apel urgent către locuitorii din cartierele Al-Katiba, Al Mahatta și centrul orașului din guvernoratul Khan Younis” să se evacueze.

Adraee a precizat cinci blocuri, de pe o hartă publicată de IDF, din care oamenii sunt îndrumați să plece.

„Vă invităm să părăsiți urgent locul în care vă aflați și să vă îndreptați spre adăposturile cunoscute la vest de Khan Younis”, a afirmat el.

Nu este clar câți oameni ar putea fi conștienți de acest apel, având în vedere lipsa rețelelor de comunicații și a disponibilității internetului în mare parte din Gaza. De asemenea, nu este clar la ce adăposturi se referă Adraee; CNN a contactat IDF pentru mai multe clarificări.

După încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas de săptămâna trecută, Israelul și-a relansat campania militară în Gaza și luptă în orașul Khan Younis din sudul țării, ca parte a eforturilor sale de a distruge gruparea militantă aflată în spatele atacurilor sângeroase din 7 octombrie.

IDF afirmă că orașul Khan Younis este „principalul bastion” al Hamas și, într-o actualizare de vineri, a precizat că luptele se duc „casă cu casă” în oraș, al doilea ca mărime din Gaza.

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

Armata israeliană publică o înregistrare video care ar arăta cum Hamas jefuiește provizii de la civilii din Gaza

Armata israeliană (IDF) a publicat sâmbătă o înregistrare video despre care susține că arată cum luptătorii Hamas sustrag provizii de la civilii din Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al IDF afirmă spune că agenții Hamas iau proviziile și le încarcă într-un vehicul, îi bat pe civili, apoi se îndreaptă spre o locație cunoscută ca fiind legată de gruparea islamistă.

Armata mai spune că imaginile au fost filmate în cartierul Shuja’iyya din orașul Gaza. Ea nu precizează când a avut loc incidentul.

„Organizația teroristă Hamas îi privează pe locuitorii din Gaza de alimente și echipamente și le livrează membrilor săi și nevoilor teroriste”, precizează IDF. „Liderilor Hamas nu le pasă de locuitorii din Gaza și de suferința lor. Hamas este dușmanul oamenilor din Gaza”, mai afirmă armata israeliană.

Israelul susține de mult timp că Hamas ține proviziile departe de populația civilă din ce în ce mai disperată, pe fondul crizei umanitare care ia amplaore în enclavă.

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

Doi palestinieni, uciși în Cisiordania

Forțele israeliene au împușcat și ucis sâmbătă un palestinian în Cisiordania, iar un alt palestinian a decedat în urma rănilor provocate de un raid israelian care a avut loc cu o zi înainte, relatează The Associated Press (AP), potrivit The Guardian.

Ministerul palestinian al Sănătății a afirmat că bărbatul în vârstă de 25 de ani care a murit astăzi în urma rănilor sale a fost împușcat în timpul unui raid de arestare desfășurat în tabăra de refugiați Faraa, vineri. Șapte persoane fuseseră ucise în acest raid, printre care și un comandant local al Brigăzii Martirilor Al Aqsa.

Circumstanțele nu au fost însă imediat clarificate cu privire la împușcarea mortală, sâmbătă, a unui palestinian în vârstă de 25 de ani în apropiere de orașul Hebron. Armata israeliană nu a răspuns solicitării AP de a face comentarii.

Un total de 274 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de la începutul conflictului, în urmă cu două luni. Majoritatea au fost uciși în timpul unor schimburi de focuri care, potrivit armatei israeliene, au început în timpul unor operațiuni de arestare a unor presupuși militanți.

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

Israelul îl acuză pe Guterres că se aliază cu Hamas cerând o încetare a focului în Gaza

Guvernul israelian l-a acuzat sâmbătă pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că este de partea Hamas, în contextul în care înaltul oficial portughez a cerut o încetare a focului în Gaza, scrie Agerpres.

Apelul lui „Guterres de a se alia cu Hamas şi de a cere încetarea focului îi dezonorează poziţia”, a scris ministrul de externe israelian Eli Cohen, pe reţeaua de socializare X.

Cohen a adăugat că „invocarea articolului 99, în condiţiile în care nu a fost folosit pentru războiul din Ucraina sau (…) din Siria, este un alt exemplu de luare de poziţie parţială şi unilaterală din partea lui Guterres”.

„O încetare a focului în acest moment ar împiedica prăbuşirea organizaţiei teroriste Hamas, care comite crime de război şi crime împotriva umanităţii şi i-ar permite să continue să conducă Fâşia Gaza”, a avertizat el, conform agenției spaniole de presă EFE.

Cohen şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Statele Unite „pentru sprijinul acordat în continuarea luptei pentru aducerea ostaticilor acasă şi eliminarea organizaţiei teroriste Hamas, ceea ce va aduce un viitor mai bun regiunii”.

La rândul său, ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a scris pe aceeaşi reţea de socializare că „o încetare a focului premiază Hamas şi spune adio ostaticilor reţinuţi în Gaza”. „Sprijiniţi Israelul în misiunea noastră: luptăm pentru viitorul nostru şi luptăm pentru lumea liberă”, a afirmat el.

Gallant a mulţumit, de asemenea, Statelor Unite pentru „leadership-ul lor îndrăzneţ” în sprijinul Israelului.

Într-o declaraţie, Hamas a condamnat vetoul Washingtonului asupra unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Gaza. ”Considerăm că este o poziţie imorală şi inumană”, a transmis gruparea islamistă palestiniană.

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

Hamas: Numărul palestinienilor uciși în Fâșia Gaza a ajuns la 17.487, 70% sunt femei și copii

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a emis un comunicat în care a actualizat bilanțul palestinienilor uciși de la începutul conflictului, relatează Sky News.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Dr. Ashraf Al-Qedra, a anunțat că numărul palestinienilor uciși după 7 octombrie a crescut la 17.487 și că 70% dintre aceștia sunt femei și copii.

El a mai spus că, în ultimele 24 de ore, 71 de persoane decedate au fost transportate la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

Armata israeliană susține că găsit o pușcă cu lunetă ascunsă în interiorul unui ursuleț de pluș, într-o școală din Gaza

O pușcă cu lunetă și muniție ascunse în interiorul unui ursuleț mare de pluș au fost găsite vineri de trupele Brigăzii 551 de parașutiști din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) în timp ce percheziționau o școală din Fâșia Gaza, conform unor imagini publicate de armată, scrie The Times of Israel.

Într-o altă școală din apropiere, IDF susțin că soldații au găsit arme ascunse în genți cu sigla UNRWA (agenția ONU pentru sprijinirea refugiaților palestinieni).

09 dec. – Acum 14 ore

09-12-2023

ONU anunță că va vizita Israelul pentru a discuta cu supravieţuitorii violenţelor cu caracter sexual

Reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru violenţa sexuală în conflict, Pramila Patten, a acceptat vineri invitaţia guvernului Israelului de a efectua o vizită oficială în această ţară pentru a discuta cu supravieţuitorii violenţei sexuale în timpul războiului, atât bărbaţi, cât şi femei.

Reprezentanta ONU intenţionează să profite de vizita sa în Israel pentru a asculta direct mărturiile victimelor violenţei sexuale – printre care se află prizonieri recent eliberaţi – şi pentru ca „vocile lor să poată fi auzite”, a informat organizaţia, într-un comunicat de presă.

Patten s-a declarat „serios îngrijorată” de relatările pe care le-a primit despre violenţele sexuale, scrie Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.

Patten a cerut guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu să permită ONU să investigheze toate acuzaţiile de agresiuni sexuale comise în conflict pentru a analiza amploarea acestor crime, „inclusiv acuzaţiile de violenţă sexuală împotriva palestinienilor”.

În plus, ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile sexuale comise de Hamas împotriva unor ostatici începând cu 7 octombrie şi şi-a exprimat empatia pentru „trauma colectivă gravă” pe care a provocat-o această violenţă.

În declaraţie, Patten şi-a amintit şi de cei 130 de membri ONU care au murit de la începutul conflictului în timp ce lucrau în zonă, „mulţi dintre ei împreună cu familiile lor”.

09 dec. – Acum 15 ore

09-12-2023

ONU avertizează despre „suprapopularea extremă” în Rafah, singura zonă din Gaza fără lupte

ONU avertizează despre „suprapopularea extremă” în Rafah, singura zonă din Gaza fără lupte

Zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza şi aproape de graniţa cu Egiptul, primeşte zeci de mii de persoane strămutate din Khan Younis şi din alte zone mai la nord de la încheierea unui armistiţiu dintre Israel şi gruparea palestiniană islamistă Hamas şi suferă din cauza nivelurilor tot mai mari de supraaglomerare, a avertizat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite în raportul său zilnic despre conflictul din enclava palestiniană.

Multe dintre persoanele strămutate stau în corturi de campanie şi alte spaţii de cazare improvizate în campusul Universităţii Al Quds şi într-o clădire în construcţie a viitorului Spital Qatarez, se arată în raportul Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, potrivit agenției de știri EFE, preluată de Agerpres.

În aceste condiţii, mii de oameni trebuie să stea la coadă ore în şir pentru a primi ajutor umanitar sub formă de alimente, apă şi alte bunuri de bază, în timp ce mai la nord de Rafah, distribuţia acestei asistenţe s-a oprit practic din cauza ostilităţilor şi a restricţiilor de circulaţie.

Documentul subliniază că mulţi dintre cele 1,9 milioane de persoane strămutate au fost nevoite să-şi schimbe locul în care erau cazaţi de două sau trei ori din octombrie, deoarece luptele s-au extins de la nord la sud.

Raportul denunţă, de asemenea, primele atacuri asupra unităţilor sanitare din orașul Khan Younis, devenit acum epicentrul luptelor.

09 dec. – Acum 15 ore

09-12-2023

Erdogan cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU, după vetoul exprimat de SUA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat sâmbătă Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, despre care a spus că a devenit „Consiliul de protecţie a Israelului”, a doua zi după vetoul american asupra unei rezoluţii în care se cerea încetarea focului în Gaza, informează AFP.

„Din 7 octombrie, Consiliul de Securitate a devenit un consiliu pentru protecţia şi apărarea Israelului”, a denunţat şeful statului turc, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Declaraţia drepturilor omului.

Reuters notează că el a cerut totodată reformarea Consiliului de Securitate al ONU.

Mai multe detalii: „A devenit un Consiliu de protecţie a Israelului”. Înfuriat de vetoul SUA, Erdogan solicită reformarea Consiliului de Securitate al ONU

09 dec. – Acum 15 ore

09-12-2023

Un nou marș pro-Palestina în București

Câteva zeci de protestatari din România s-au adunat sâmbătă, 9 decembrie, în București, în fața sediului Guvernului, pentru o manifestație pro-Palestina, denunțând situația umanitară tot mai gravă din Fâșia Gaza și cerând încetarea luptelor în enclava palestiniană asediată de Israel.

Participanții la manifestație protestează faţă de uciderea civililor din Gaza, în urma acţiunilor militare coordonate de armata israeliană.

Mai multe detalii: Un nou marș pentru susținerea Palestinei, în București. Organizatorii cer „oprirea genocidului” și salvarea copiilor din Fâșia Gaza | FOTO

09 dec. – Acum 15 ore

09-12-2023

Hamas continuă să lanseze rachete asupra Israelului dintr-o „zonă umanitară” din sudul Fâșiei Gaza, susține armata israeliană

Armata israeliană (IDF) afirmă că Hamas continuă să lanseze rachete dintr-un „perimetru umanitar” stabilit în zona al-Mawasi din sudul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

Conform IDF, ieri, la ora locală 18.00, „teroriștii Hamas au lansat numeroase rachete spre Israel din zona umanitară desemnată”.

Alte patru rachete au fost lansate din zona al-Mawasi la ora 13:56 și la ora 14:16, dar „au aterizat în Fâșia Gaza și au pus în pericol numeroși cetățeni din Gaza”, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.

„Aceasta este o dovadă în plus că Hamas exploatează pentru activități teroriste zona umanitară stabilită de IDF „, afirmă armata.

De asemenea, IDF a publicat un grafic ilustrativ care arată locațiile lansărilor de rachete de la al-Mawasi, precum și o imagine care prezintă un lansator de rachete.

Zona umanitară din al-Mawasi este o zonă desemnată de IDF ca fiind sigură pentru civili în interiorul Fâșiei Gaza.

În ultimele zile, tirurile de rachete din Fâșia Gaza către Israel au continuat să fie lansate din alte locații din sudul și centrul Fâșiei Gaza, din zone în care IDF nu operează pe teren.

09 dec. – Acum 16 ore

09-12-2023

Un ostatic israelian în vârstă de 25 de ani, confirmat ca fiind ucis în Fâșia Gaza

Unul dintre israelienii ținuți ostatici în Fâșia Gaza, Sahar Baruch, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis în enclavă, au anunțat kibbuțul său și familiile ostaticilor, într-o declarație citată de BBC.

„Vom cere returnarea corpului său ca parte a oricărui acord de eliberare a ostaticilor. Nu ne vom opri până când toată lumea nu va fi acasă”, se precizează în declarație.

Anunțul privind moartea tânărului vine după ce Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au publicat o înregistrare video despre care afirmă că arată urmările unei operațiuni israeliene eșuate de eliberare a unui ostatic.

Hamas a precizat că ostaticul a fost ucis în timpul confruntării.

09 dec. – Acum 16 ore

09-12-2023

Bombardamente în apropiere de spitalul Al-Amal din Khan Yunis – Semiluna Roșie Palestiniană

Atacurile au continuat sâmbătă dimineața în apropierea spitalului Al-Amal și a sediului Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) din orașul sudic Khan Yunis din Fâșia Gaza, afirmă PRCS, citată de CNN.

Societatea a publicat pe rețeaua X o înregistrare video în care se poate vedea în depărtare o coloană de fum.

CNN precizează că a geolocalizat videoclipul, care pare să fi fost filmat dintr-un complex medical din Khan Younis, care găzduiește spitalul Al-Amal, despre care PRCS afirma, la începutul acestei săptămâni, că se confruntă cu o lipsă de combustibil, ceea ce obligă la întreruperea serviciilor.

Armata israeliană consideră Khan Yunis un „bastion principal” al Hamas.

09 dec. – Acum 18 ore

09-12-2023

Iranul avertizează asupra unei „explozii” regionale, după ce SUA au respins rezoluția ONU de încetare a focului

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat sâmbătă în legătură cu riscul unei „explozii incontrolabile” a situației din Orientul Mijlociu, după ce Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Fâșia Gaza, relatează France 24.

„Atât timp cât America sprijină crimele regimului sionist (Israel) și continuarea războiului (…) există posibilitatea unei explozii incontrolabile a situației din regiune”, i-a spus Amir-Abdollahian secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-o convorbire telefonică, a transmis ministerul printr-un comunicat.

De asemenea, ministrul iranian a făcut apel la deschiderea imediată a punctului de trecere a frontierei Rafah, cu Egiptul, pentru intrarea ajutoarelor umanitare în enclavă.

09 dec. – Acum 18 ore

09-12-2023

Armata israeliană afirmă că au avut loc lupte grele în timpul nopții în Fâșia Gaza

Forțele israeliene și militanții Hamas au purtat lupte grele noaptea trecută în nordul Fâșiei Gaza, spune armata Israelului, adăugând că marina a lansat, de asemenea, atacuri asupra enclavei, relatează The Times of Israel.

O celulă Hamas a fost descoperită într-o școală din cartierul Shejaiya din orașul Gaza, unde trupele israeliene au ucis atacatorii și au găsit în interiorul unei sălii de clasă arme și echipamente militare, precizează Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).

De asemenea, în Shejaiya, a fost găsit și distrus un puț de tunel despre care IDF spune că făcea parte dintr-o rețea subterană „largă”.

Alți agenți Hamas au fost uciși în aceeași zonă, în timp ce se apropiau de trupele israeliene cu rachete antitanc, adaugă armata.

În Beit Hanoun, IDF afirmă că militarii săi au fost atacați de membri Hamas care trăgeau dintr-o moschee și o școală a unei agenții ONU.

În același timp, Marina a lansat lovituri în Fâșia Gaza inclusiv asupra unei clădiri în care se aflau agenți Hamas, identificată de forțele terestre.

09 dec. – Acum 18 ore

09-12-2023

Israelul i-a mulțumit lui Biden pentru că SUA a folosit veto-ul în privința încetării focului în Gaza

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru că „a fost ferm de partea noastră”, blocând rezoluția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care cerea încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, relatează BBC.

Oficialul israelian a afirmat, într-o postare pe rețeaua X, fostul Twitter, că SUA au dat dovadă de „leadership și valori”.

În același timp, Gilad Erdan a acuzat ONU că a dezbătut o „rezoluție distorsionată” care, spune el, va permite Hamas să rămână la putere în Fâșia Gaza.

„Este șocant faptul că, în timp ce Hamas lansează rachete asupra Israelului din centrele populate din sudul Fâșiei Gaza, ONU este ocupată cu dezbaterea unei rezoluții distorsionate care va permite teroriștilor Hamas să rămână la putere în Gaza și nu condamnă Hamas și nu solicită eliberarea ostaticilor. O încetare a focului va fi posibilă doar cu întoarcerea tuturor ostaticilor și cu distrugerea Hamas”, a mai scris oficialul israelian în mesajul său.

09 dec. – Acum 18 ore

09-12-2023

Noi date despre numărul deceselor din Gaza, anunțate de Ministerul Sănătății condus de Hamas

Alte 71 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, iar 160 de răniți au ajuns la spitalul Al Aqsa în ultima zi, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății din enclavă, care este condus de Hamas, relatează The Guardian.

În orașul sudic Khan Yunis, 62 de morți și alți 99 de răniți au fost duși la spitalul Nasser, a mai precizat ministerul.

09 dec. – Acum 20 ore

09-12-2023

China consideră „regretabil” veto-ul SUA asupra rezoluției ONU privind încetarea focului în Fâșia Gaza

Emisarul chinez la ONU, Zhang Jun, a afirmat, într-o postare pe rețeaua X, fostul Twitter, că decizia SUA de a bloca rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, privind încetarea focului în Fâșia Gaza, „este extrem de dezamăgitoare și regretabilă”, relatează Al Jazeera.

„Deși rezoluția a fost respinsă prin veto, opinia covârșitoare a comunității internaționale este clară: o încetare imediată a focului umanitar este prioritatea absolută”, a afirmat oficialul chinez.

Statele Unite au fost singura țară care s-a opus rezoluției, atrăgând critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor și a agențiilor umanitare.

09 dec. – Acum 20 ore

09-12-2023

Ministrul saudit de Externe a vorbit cu șeful diplomației americane despre „măsuri urgente pentru o încetare a focului în Gaza”

Ministrul saudit de externe, Faisal bin Farhan Al-Saud, s-a întâlnit vineri seară, la Washington, cu omologul său american Antony Blinken. În acest context, el a cerut punerea în aplicare a unor „măsuri urgente” pentru a stabili o încetare a focului în Gaza, astfel încât să fie asigurată livarea de alimente și echipamente medicale pentru civili, relatează Haaretz.

În același timp, oficialul saudit a spus că trebuie făcut tot posibilul pentru a se asigura că războiul din Gaza nu escaladează și nu se extinde la întreaga regiune, potrivit unei declarații publicate de biroul său.

„Trebuie să evităm consecințele periculoase pentru securitatea și stabilitatea internațională”, a spus, de asemenea, Faisal bin Farhan Al-Saud, vorbind despre o „cale a păcii pentru a se asigura că poporul palestinian își obține drepturile legitime”.

09 dec. – Acum 20 ore

09-12-2023

Atacuri între Israel și Hezbollah în timpul nopții

Avioane de război israeliene au lovit mai multe ținte Hezbollah din Liban în noaptea de vineri spre sâmbătă, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF), relatează The Times of Israel.

În timpul atacurilor, au fost lovite mai multe centre operaționale ale grupării, precizează IDF.

În același timp, mai multe proiectile au fost trase din Liban în Israel, noaptea trecută, iar IDF au răspuns bombardând sursa atacurilor.

Armata israeliană nu a raportat nicio victimă în urma loviturilor.

09 dec. – Acum 21 ore

09-12-2023

Organizații pentru apărarea drepturilor omului critică blocarea de către SUA a rezoluției ONU privind încetarea focului în Gaza

Secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat că decizia Statelor Unite de a se opune prin veto rezoluției Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza este „moral de neiertat și reprezintă o încălcare a datoriei SUA de a preveni crimele atroce și de a susține dreptul internațional”, relatează The Guardian.

„Prin veto-ul asupra acestei rezoluții, SUA au dat dovadă de un dispreț insensibil față de suferința civililor în fața unui număr impresionant de morți, a distrugerilor de amploare și a unei catastrofe umanitare fără precedent în Fâșia Gaza ocupată”, precizează șefa Amnesty International, adăugând că Statele Unite au subminat credibilitatea Consiliului de Securitate al ONU și „capacitatea sa de a-și îndeplini mandatul de a menține pacea și securitatea internațională”.

„Nu poate exista nicio justificare pentru a continua să blocheze o acțiune semnificativă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a opri vărsarea masivă de sânge civil”, mai afirmă Agnès Callamard.

De asemena, aceasta subliniază că „pe lângă faptul că blochează adoptarea unei încetări a focului care ar pune capăt suferințelor umanitare în masă din Gaza, ar ajuta la întoarcerea ostaticilor și ar calma tensiunile care se înmulțesc în regiune, SUA continuă să transfere guvernului Israelului muniții fabricate în SUA care contribuie la decimarea unor familii întregi”.

O reacție a venit și din partea directorul executiv al organizației Médecins Sans Frontières US (Medici Fără Frontiere – n.r.), Avril Benoît, care a acuzat SUA că devin „complice la masacrul din Gaza”.

„Israelul a continuat să atace fără discriminare civili și structuri civile, să impună un asediu care echivalează cu o pedeapsă colectivă pentru întreaga populație din Gaza, să forțeze deplasări în masă și să refuze accesul la asistență medicală și umanitară vitală”, a declarat aceasta, menționând, de asemenea, că SUA „continuă să ofere sprijin politic și financiar Israelul”.

Avril Benoît a insistat totodată că, pentru ca organizațiile umanitare să poată interveni în sprijinul civililor, este nevoie „de o încetare a focului acum”.

09 dec. – Acum 22 ore

09-12-2023

Șase persoane, ucise în urma unei lovituri israeliene în Khan Yunis, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas

O lovitură israeliană asupra orașului Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, a ucis șase persoane, în timp ce alte cinci au murit într-un atac separat la Rafah, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății condus de Hamas, relatează The Guardian.

Astfel, cel mai recent bilanț al morților din Fâșia Gaza indică 17.487 de persoane, mai precizează ministerul.

08 dec. – Ieri

08-12-2023

11 ambulanțe și 100 de camioane cu ajutoare umanitare trimise de Turcia au ajuns în Gaza, anunță Societatea Semilunii Roșii Palestiniene

Unsprezece ambulanțe și aproximativ 100 de camioane cu ajutoare umanitare donate de Turcia au ajuns în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, a anunțat vineri Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), potrivit CNN.

Camioanele transportă alimente, apă, ajutoare de urgență și materiale medicale, a precizat PRCS.

08 dec. – Ieri

08-12-2023

SUA: Rezoluția privind încetarea focului este „dezechilibrată” și „ruptă de realitate”

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că rezoluția propusă Consiliului de Securitate este „dezechilibrată” și „ruptă de realitate”, adăugând că „nu va mișca nici măcar ac pe teren, în niciun mod concret”, relatează Sky News.

El a calificat procesul care a dus la vot drept „grăbit” și fără „consultări adecvate”, dar a spus că SUA s-au angajat totuși „cu bună credință”.

Amendamentele sugerate de SUA la rezoluție au fost ignorate, a spus el, criticând și lipsa unei formulări care să condamne atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului.

„Suntem foarte dezamăgiți de faptul că pentru victimele acestor atacuri odioase autorii rezoluției nu au oferit condoleanțe și nici nu i-au condamnat pe ucigașii lor. Este de neînțeles”, a spus reprezentantul SUA.

Conform acestuia, apelul la o încetare necondiționată a focului este „nu numai nerealist, ci și periculos”.

„Ar lăsa pur și simplu Hamas pe loc, capabil să se regrupeze și să repete ceea ce a făcut pe 7 octombrie”, a declarat Wood.

El a adăugat că orice încetare a focului ar fi „în cel mai bun caz temporară” și nu ar însemna pace.

08 dec. – Ieri

08-12-2023

Israelul crede că armata sa are nevoie de încă 3-4 săptămâni pentru a finaliza operațiunile din orașul Khan Yunis

Armata israeliană are nevoie de încă 3-4 săptămâni pentru a finaliza ofensiva militară din orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza și de o perioadă similară după aceea pentru a încheia prima etapă a războiului din enclava palestiniană împotriva Hamas, relatează site-ul de știri Walla, potrivit The Times of Israel.

Citând un oficial israelian de rang înalt, Walla scrie că SUA nu au dat Israelului un termen limită strict pentru încheierea războiului, dar notează că Washingtonul a transmis Ierusalimului că timpul se scurge. Oficialul a menționat, fără a face alte precizări, că Israelul și SUA nu sunt de acord în privința duratei războiului, Israelul opunându-se ideii de a finaliza operațiunile în decurs de o lună.

Potrivit oficialului, administrația Bide ar vrea ca armata israeliană să-și încheie ofensiva până la sfârșitul lunii decembrie, dar Israelul consideră că are nevoie până la sfârșitul lunii ianuarie.

„Mesajul americanilor este că ei ar dori să ne vadă terminând luptele mai repede, cu mai puține daune pentru civilii palestinieni și mai multă asistență umanitară pentru Gaza. Și noi am dori ca acest lucru să se întâmple, dar inamicul nu este întotdeauna de acord”, a declarat oficialul citat.

„Americanii înțeleg acest lucru și lucrăm împreună. Noi avem nevoie de ei și ei au nevoie de noi”, a precizat oficialul.

08 dec. – Ieri

08-12-2023

Cel puțin 10 morți și „numeroși răniți” într-un bombardament israelian asupra unei case din orașul Khan Yunis, potrivit unor oficiali din domeniul sănătății

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite după ce forțele israeliene au bombardat vineri o casă a unei familii din orașul Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, au declarat pentru Reuters oficiali palestinieni din domeniul sănătății.

Armata israeliană anunțase miercuri că forțele sale din Gaza operează pentru prima dată „în inima orașului Khan Yunis”.


Google News
Urmărește-ne pe Google News

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.libertatea.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest

Newsletter

spot_img

Don't miss

spot_imgspot_img

Alex live ne spune tot ce se intampla in casa mireasa si nu se vedea la tv !

mireasa capricii simona gherghe gabriela cristea raluca ana bunica loredana eleonora daiana giulia maria irina denisa hatice ... source

Un neurolog explică de ce nu-ți poți scoate cântecul “acela” din cap

Vi s-a întâmplat vreodată ca un cântec să vă rămână blocat în cap pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.