Fidel Castro, al doilea fiu al unui producător de fructe din Cuba, a crescut într-o familie înstărită, lipsită de griji. În copilărie, a nutrit o apreciere deosebită pentru Statele Unite. Totuși, această atitudine s-a schimbat când tatăl său a fost deposedat de plantația de trestie de zahăr de către capitaliștii americani, un eveniment care a contribuit la formarea spiritului său anti-american.
Fidel Castro a obținut o licență în științe politice înainte de a intra în politică, candidând pentru președinție ca membru al Partidului Socialist. În această perioadă, dictatorul Fulgencio Batista a inițiat o lovitură de stat, instaurând un regim militarist care a suspendat constituția. Revoltat, Fidel Castro l-a dat în judecată pe Batista, însă instanțele, sub presiunea regimului, au refuzat cazul.
În 1954, Fidel Castro a condus un atac asupra cazărmii Moncada, eveniment care a marcat începutul revoltelor împotriva regimului Batista. Deși atacul a fost un eșec, a avut un puternic efect politic, contribuind la formarea unei rețele subterane de opozanți cubanezi care au planificat o viitoare revoluție. După exilul său în Mexic, Fidel Castro s-a întors în Cuba la bordul navei Granma, folosind rețeaua subterană pentru a-l trimite pe Batista în exil și pentru a începe reconstrucția guvernului cubanez.
Citește și Revoluția Cubaneză: Confruntări brutale și nașterea unei noi epoci
La începutul revoluției, Fidel Castro era socialist, dar nu respingea în mod explicit comunismul. Deși a încercat inițial să stabilească un guvern moderat, presiunile din partea lui Che Guevara și a altor luptători de gherilă au împins țara spre comunism. Ca ofițer militar, Fidel Castro a demonstrat abilități remarcabile de comandant, conducând operațiunile militare, chiar dacă a delegat o parte din armată lui Che Guevara. Relația lor de colaborare a fost marcată de diferențe de opinie, Che Guevara fiind mai impulsiv.
După moartea lui Che Guevara, Fidel Castro a rămas la conducerea Cubei în timpul Războiului Rece, devenind unul dintre cei mai longevivi lideri politici din lume.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com