Azi s-au împlinit 9 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. 64 de tineri și-au pierdut viața în timpul incendiului sau la o distanță de zile sau săptămâni. Peste 150 de persoane au fost rănite. Nu doar că nu s-a schimbat mai nimic în această perioadă, dar aproape că nici nu se mai vorbește despre tragedie, spun supraviețuitorii și familiile celor care au murit în incendiu. Am discutat la Sănătatea FM cu Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv, și Eugen Iancu, tatăl lui Alex, un tănâr de 22 de ani, care a murit pe patul de spital la câteva săptămâni după tragedie.
Eugen Iancu este președintele Asociației Colectiv GTG 3010. Fiul său, Alex, în vârstă de 22 de ani, a murit la trei săptămâni după ce a scăpat din incendiu. Alex Iancu era chitarist și prieten cu membrii trupei ”Goodbye to Gravity”. Acum, la nouă ani de la tragedie, Eugen Iancu a fost chemat în instanță de ISU pentru recuperarea unor sume încasate de executori în acest dosar.
“În dosarul Colectiv, tribunalul a decis ca eu, Iancu Eugen, să iau o sumă. Executorul s-a dus și a cerut acea sumă și și-a adăugat un comision legal, dar și-a pus un comision maxim. După ce s-au făcut plățile, ISU a considerat că comisionul tuturor executorilor care au reprezentat cele aproape 400 de părți a ajuns la o sumă mare, de ordinul milioanelor de euro și a acționat în judecată executorii. Fiecare avocat și fiecare executor a obținut o sumă. În urma contestației făcute de ISU judecătorii au spus că dacă executorii sau avocatul a obținut 3.000 de euro trebuie să dea banii înapoi pentru că poate încasa doar 500 de lei, să zicem. Nu noi am cerut ca banii de la ISU să vină prin intermediul executorilor. Nu am făcut parte din nicio discuție. Habar nu aveam ce au încasat, cum au încasat executorii, cert este că în urma deciziei judecătorilor ne-am trezit cu somații de plată noi, victimele. În situația asta mă aflu eu. Executorul a plătit jumătate. Mie acum mi-a venit jumătate. Am peste 7.000 de lei de plată. Se pre că este mai simplu să te îndrepți împotriva părților civile. Este știu. Niciunul dintre noi nu vrea să intre în incidențe bancare sau în alte probleme. Eu voi fi acolo nereprezentat de niciun avocat. Nu vreau să spun decât atât. Ce caut eu în procesul ăsta? De ce? Eu aștept să fiu executat. Chiar mi-aș dori să primesc plic de la ANAF. Vreau să văd că procesul se termină așa în România. Mi se pare o bătaie de joc.”, spune la RFI, Eugen Iancu.
Mihai Grecea este unul dintre supraviețuitorii incendiului. El a stat aproape o lună în comă și aproape două luni și jumătate internat în spital. L-am întrebat ce crede că s-a schimbat la nouă ani de la tragedie în România.
“Ar trebui să discutăm despre câteva aspecte care sunt de interes public în chestiunea asta. Primul ar fi acela că nu a crescut nivelul de siguranță în spațiile publice. Statul a transferat riscul dar și responsabilitatea către public. Intri într-un spațiu și îți asumi că acolo este autorizație sau nu este autorizație pentru că proprietarul spațiului este obligat să afișeze la intrare că are sau nu are autorizație. Poate funcționa și fără autorizație dacă te informează. Nu s-a întâmplat mare lucru decât că ne informăm. Facem niște inscripții frumoase. Al doilea aspect ar fi acela al siguranței pacienților cu arsuri în sistemul de sănătate publică din România. Atâta timp cât nu au fost găsite vinovățiile și nu au fost găsiți vinovații pentru felul în care sistemul de sănătate publică și sistemul de intervenții în situații de urgență au acționat atunci dezastruos după tragedia de la Colectiv, atâta timp cât nu a răspuns nimeni, nici schimbarea nu a venit.
Dosarul a fost clasat. După nouă ani procurorii au decis că nu există în codul penal prevăzute aceste fapte pe care le-au anchetat. Totuși, niște oameni au murit în străinătate. Au fost infectați în spitalele din țară, sunt rapoarte medicale ale medicilor din străinătate care spun negru pe alb că pacienții aceia au murit de infecții nosocomiale luate din spitale. Medicii legiști români au considerat că toți au murit de arsură, că arsura le-a provocat moartea. Cu toate acestea știm că au fost pacienți și cu 5% suprafață corporală arsă care au decedat la spitalul de arși din București. A fost o fată care a murit cu 5% arsură cu infecții din spital. Se pare că faptele nu există în codul penal. Tot în acest al doilea aspect despre care vorbeam intră și faptul că încă nu avem spitale cu adevărat capabile să trateze în siguranță pacienții cu arsură severă în România, la nouă ani de la Colectiv, la zece ani de când s-a luat în discuție crearea unor centre de arși în România pentru că există incompetență la Ministerul Sănătății, pentru că există dezinteres.”, spune la RFI, Mihai Grecea.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.rfi.fr”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii